Architect or LandmarkDe hoogtelijnen van een terreinmodel bewerken

Topografische hoogtelijnen van een huidig of toekomstig terreinmodel kunnen rechtstreeks worden toegevoegd, bewerkt en verwijderd. Zo kan het terrein bewerkt, genivelleerd en vervormd worden om aan alle vereisten te beantwoorden.

Naast de hoogtelijnen kan je ook de vorm van het terreinmodel aanpassen door het terrein te modelleren (zie Het oppervlak van een terreinmodel modelleren).

Bewerk geen delen van hoogtelijnen die binnen de grenzen van een bewerkingsobject liggen. Dergelijke wijzigingen worden ongedaan gemaakt zodra je de bewerkmodus verlaat omdat wijzigingen aangebracht met het gereedschap Terreinbewerkingen voorrang hebben op aanpassingen van hoogtelijnen. In de plaats daarvan, bewerk je best wijzigingen aan terreinbewerkingsobjecten door een werkgrens bewerkingsobject te creëren en hoogtelijnen toe te voegen of te bewerken binnen de werkgrens; zie Bewerk het werkgrens oppervlak met hoogtelijnen.

Als zowel het huidige als het toekomstige terreinmodel bewerkt moet worden, kan je best eerst het huidige terreinmodel bewerken. Als je dit niet doet en je bewerkt het toekomstige terreinmodel eerst, dan kan het zijn dat je aanpassingen per ongeluk worden gewijzigd of teniet worden gedaan wanneer je nadien op dezelfde plaats aanpassingen maakt op het huidige terreinmodel.

Bewerkmodus van hoogtelijnen

Commando

Locatie

Bewerk huidige hoogtelijnen

Bewerk toekomstige hoogtelijnen

Contextmenu

De bewerkmodus stelt je in staat om zowel de hoogtelijnen van het huidige als het toekomstige terreinmodel te bewerken.

Om de bewerkmodus te openen:

Selecteer het commando voor het gepaste terreinmodel.

Of: selecteer het terreinmodel en klik in het Infopalet op de knop Bewerk hoogtelijnen huidig terreinmodel of Bewerk hoogtelijnen toekomstig terreinmodel. Of: selecteer het contextcommando Bewerk en kies de gewenste bewerkmodus via het dialoogvenster ‘Selecteer te bewerken onderdeel’.

Tijdens het bewerken van object worden de beschikbare gereedschappen weergegeven in een speciaal palet genaamd Hoogtelijnen bewerken. Dit palet is alleen beschikbaar in de bewerkmodus.

Afhankelijk van het oorspronkelijke aanzicht, zal het terreinmodel met 2D- of in 3D-hoogtelijnen weergegeven worden tijdens het bewerken. De posities van de labels op de hoogtelijnen zijn vergrendeld om te beletten dat ze per ongeluk verplaatst of gewijzigd zouden worden. Terreinbewerkingsobjecten zijn zichtbaar in de bewerkmodus, maar ze kunnen niet worden geselecteerd of bewerkt.

Wanneer de hoogtelijnen bewerkt zijn, sluit de bewerkmodus om de wijzigingen toe te passen en terug te keren naar de tekening.

Eventuele terreinbewerkingsobjecten worden opnieuw toegepast op het terreinmodel.

Hoogtelijnen van een terreinmodel bewerken

Je kan de parameters van een geselecteerde hoogtelijn wijzigen via het Infopalet. Het is ook mogelijk om de hoogtelijn te bewerken via het palet Bewerk hoogtelijnen.

Om de eigenschappen van een hoogtelijn te bewerken:

In bewerkmodus, klik op het Selectie gereedschap in het Hoogtelijnen bewerken palet;

Klik op een hoogtelijn in het terreinmodel om deze te selecteren.

Versleep de hoogtelijn met de muis of verschuif de hoogtelijn beetje bij beetje met de pijltoetsen terwijl je Shift ingedrukt houdt. De hoogtelijn kan alleen langs de X- of Y-as worden verplaatst. Wijzig de Hoogte van de hoogtelijn in het Infopalet.

Een hoogtelijn en zijn controlepunten kan je vervormen met het gereedschap Vervorm object of bewerken met de andere gereedschappen in het palet Bewerk hoogtelijnen. Verwijder een geselecteerde hoogtelijn door op de delete-toets te drukken.

Let erop dat hoogtelijnen elkaar niet snijden en dat hun segmenten niet in elkaars verlengde komen te liggen (waardoor ze dezelfde positie hebben in het XY-vlak). Let op; deze bewerkingen kunnen de contour ongeldig maken.

Teken een selectiekader of gebruik de shifttoets om meerdere controlepunten te selecteren om deze te vervormen, verplaatsen of verwijderen.

Hoogtelijnen aan een terreinmodel toevoegen

Gereedschap

Gereedschappenset

Hoogtelijn terreinmodel

Palet Bewerk hoogtelijnen

Met het gereedschap Hoogtelijn terreinmodel kan je hoogtelijnen aan een huidig of toekomstig terreinmodel toevoegen.

Methode

Omschrijving

Hoogte vastleggen

Klik op deze knop om een vaste Hoogte op te geven voor het creëren van nieuwe hoogtelijnen.

Hoogte

Indien Hoogte vastleggen is ingeschakeld, kan je in dit veld de hoogte opgeven voor de nieuwe hoogtelijn; indien de functie is uitgeschakeld, wordt de hoogte afgeleid uit het terreinmodel wanneer je de nieuwe hoogtelijn tekent.

Tekenmethoden polylijn

Selecteer volgens welke methode je de polylijn wilt tekenen (zie ). De hoogtelijn wordt op deze polylijn gebaseerd. Polylijnen tekenen

Om een hoogtelijn aan een terreinmodel toe te voegen:

Klik op het gereedschap in bewerkmodus.

Om een hoogtelijn op een specifieke hoogte te creëren, schakel je de functie Hoogte vastleggen in en geef je de gewenste Hoogte op.

Je kan de hoogte ook ingeven in de Zwevende coördinatenbalk.

Vectorworks kan je helpen om de correcte hoogte voor een hoogtelijn te bepalen. Schakel hiervoor de methode Hoogte vastleggen uit en plaats je cursor op de plaats in het terreinmodel waar je de hoogtelijn wilt creëren. Druk op de tab-toets om de Hoogte van dat punt weer te geven in de Zwevende coördinatenbalk en klik om het beginpunt van de hoogtelijn te plaatsen. Klik hierna op de methodeknop Hoogte vastleggen en geef de gewenste Hoogte in voor de nieuwe hoogtelijn.

Teken de polylijn die de hoogtelijn moet voorstellen. Let erop dat hoogtelijnen elkaar niet snijden en dat hun segmenten niet in elkaars verlengde komen te liggen (waardoor ze dezelfde positie hebben in het XY-vlak).

Dubbelklik om het eindpunt van de hoogtelijn te plaatsen.

Na het verlaten van de bewerkmodus, wordt de hoogtelijn automatisch omgezet naar een polygoon en gesegmenteerd volgens de waarde voor Lengte segment opgegeven in de Instellingen terreinmodel. Indien nodig worden nieuwe hoogtelijnen ingevoegd en geïnterpoleerd. Het huidige en het toekomstige terreinmodel worden bijgewerkt.

Labels van een terreinmodel bewerken

Labels aan een terreinmodel toevoegen

De objectbewerkmodus

Het terreinmodel vervormen

Bewerk het werkgrens oppervlak met hoogtelijnen

Eigenschappen van het terreinmodel